Blog

Ο Χειμώνας είναι εδώ

by
7 Δεκεμβρίου, 2020

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά.. αυτή την εβδομάδα μέσα από χορό, τραγούδι, παραμύθια, αινίγματα και άλλα θα μάθουμε για τα φρούτα του χειμώνα, την χειμερία νάρκη και τα ρούχα του χειμώνα ανάμεσα σε άλλα.

 

Καλή διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους!

Καλή διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους!

1η θεματική: Φρούτα του Χειμώνα

Μπορείτε να δείξετε στα παιδάκια σας τα φρούτα του χειμώνα ή και εικόνες από αυτά και να τα αναγνωρίζουν. (μανταρίνια, πορτοκάλι, μήλο, ακτινίδιο, αχλάδι, δαμάσκηνο)

Όταν λοιπόν τα αναγνωρίσουν μπορείτε να διαβάσετε αινίγματα που αγαπούν πολύ γιατί βάζουν το μυαλουδάκι τους να σκέφτεται. Κάποια ενδεικτικά:

  • Απ’ έξω είναι αγκαθωτό Κι από μέσα μαλλιαρό Κι από μέσα απ’ το μαλλί Μια μπουκιά καλή . Τι είναι ;

Κάστανο

  • Είμαι χρυσαφί και ζουμερό

Έχω σχήμα στρογγυλό

Το κρέας μου να τρώτε,

Το δέρμα να πετάτε .

Τι είναι; Το πορτοκάλι

 

  • Φρούτο του χειμώνα ,

ζουμερό πολύ ,

χρυσαφένιο τόπι

πάνω στο κλαδί .

Τι είναι; Το πορτοκάλι

 

  • Φρούτο του χειμώνα

ζουμερό πολύ ,

με φετούλες μέσα ,

χρώμα πορτοκαλί .

Κλημεντίνη τ’ ονομάζουν

κι απ’ την Κίνα έχει ‘ρθει ,

ποιος αλήθεια τ’ όνομά του , τώρα αμέσως θα το βρει ;

Το μανταρίνι

2η θεματική: Ρούχα του Χειμώνα

Είναι γεγονός ότι τα παιχνιδο τράγουδα αποτελούν το καλύτερο εργαλείο μας για να μάθουμε στα παιδάκια μας κάποια θεματική. Έτσι ,Η μαμά διαβάζει το τραγουδάκι που βλέπετε που σας παραθέτουμε με τον ρυθμό του χόκυ πόκυ, έτσι ώστε να το ακούσει για πρώτη φορά το παιδάκι. Στη συνέχεια, ανοίγουμε την ντουλάπα μας παίρνουμε μπουφάν, γάντια, σκούφο, κασκόλ και…… Ξεκινάμε!!!!

Το παιδί αναπαριστά τις κινήσεις και φορά κάθε φορά το αντίστοιχο ρούχο.

Τραγούδι:
Με το ένα γάντι εδώ και τ’άλλο γάντι εκεί,

το ένα γάντι εδώ και το κουνάω όπως μπορώ

και τρέμω από το κρύο και χοροπηδώ,

λίγο να ζεσταθώ…

Μ’ένα μποτάκι εδώ κι άλλο μποτάκι εκεί,

το ένα μποτάκι εδώ και το κουνάω όπως μπορώ

και τρέμω από το κρύο και χοροπηδώ,

λίγο να ζεσταθώ…

Με το σκουφί μου εδώ και το σκουφί μου εκεί,

Με το σκουφί μου εδώ και το κουνάω όπως μπορώ

Και τρέμω από το κρύο και χοροπηδώ,

λίγο να ζεσταθώ…

Με το κασκόλ μου εδώ και το κασκόλ μου εκεί,

Με το κασκόλ μου εδώ και το κουνάω όπως μπορώ,

Και τρέμω από το κρύο και χοροπηδώ,

λίγο να ζεσταθώ…

Καιιιιιιιιι τον ποπό εδώ και τον ποπό εκεί,

και τον κουναώ εγώ, γιατί το κρύο είναι βαρύ.

Μα ξέρω τι να κάνω για να ζεσταθώ,

τρελά χοροπηδωωωωωωωωωωωωωωώ!!!

(Πηγή τραγουδιού: Kinderella.gr)

3η θεματική: Ζώα σε χειμερία νάρκη

Ο Χειμώνας κάνει την εμφάνισή του και τα ζώα του δάσους προετοιμάζονται κατάλληλα. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε στην κρύα αυτή εποχή. Τι γίνεται όμως με τα ζώα; Πώς αντιμετωπίζουν τις δύσκολες μέρες του χειμώνα; Το εσωτερικό τους ρολόι τους ειδοποιεί…Κάποια μεταναστεύουν…κάποια κάνουν τις προμήθειες τους και ετοιμάζουν κατάλληλα τις φωλιές τους. Και κάποια άλλα το…ρίχνουν στον ύπνο! Έτσι παίζουμε το παιχνίδι:

“Μπες γρήγορα στη φωλιά πριν σε βρει η Χειμωνιά”:

Στεφάνια σκορπισμένα στο πάτωμα του σπιτιού ή αν δεν έχετε μπορείτε να σχηματίσετε κύκλους με μια χαρτοταινία. Βάζουμε γρήγορη μουσική και τα παιδιά κινούνται στο ρυθμό της μουσικής και με την παύση της μπαίνουν γρήγορα στα στεφάνια φωλιές. Παίζεται και σαν τα μουσικά στεφάνια.

Για την χειμερία νάρκη μπορούμε επίσης να διαβάσουμε στα παιδιά το βιβλίο:
“Ξενοδοχείο «Η Χειμερία Νάρκη» “(Συγγραφέας: Τζον Κέλλυ) Ο αρκούδος της ιστορίας μας αποφασίζει να νοικιάσει ένα δωμάτιο στο πολυτελές ξενοδοχείο “Η Χειμερία Νάρκη” προκειμένου να ευχαριστηθεί τον ύπνο του. Όμως όλο αναποδιές έρχονται.. ένα βιβλίο με πολύ χιούμορ που διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους!

4η θεματική: ζώα που ζουν στους πάγους

Σε αντίθεση με τα ζωάκια που δεν αντέχουν τον χειμώνα και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, υπάρχουν και τα ζωάκια που ζουν στους πάγους, που κάνει πολύ κρύο. Διαβάζουμε το παραμυθάκι. “Ο Κορνήλιος, ο μικρός πιγκουίνος, είναι πολύ ενθουσιασμένος!” Η μαμά του μόλις του ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει ένα αδελφάκι. Όσο, όμως, κι αν ανυπομονεί να παίξει μαζί του στο χιόνι, το μικρό πιγκουινάκι βρίσκεται ακόμα μέσα στο αβγό του και δε θέλει να κάνει τίποτε! Ωστόσο, πολύ σύντομα, ο Κορνήλιος θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη… ή μάλλον μικρή έκπληξη!

Πέρα όμως από τον πιγκουίνο έχουμε και τις φώκιες οι οποίες ζουν στον πάγο. Ας παίξουμε ένα παιχνίδι:

μεταμορφωνόμαστε σε φώκιες που θέλουν να φτάσουν στην μπάλα τους πηδώντας σε κομμάτια πάγου, προσέχοντας μην πέσουμε στη θάλασσα! φυσικά, με τη συνοδεία ρυθμικής μουσικής! Τοποθετούμε στο πάτωμα μικρά χαλάκια ή σχεδιάζουμε κύκλους ώστε να ξέρουμε πως πρέπει να πατάμε πάνω σε αυτά γιατί δίπλα μας είναι η θάλασσα. Απέναντι τοποθετούμε μια μικρή μπαλίτσα και με κουτσό για να εξασκήσουμε το δεξί με το αριστερό προχωράμε να φτάσουμε την μπάλα μας.